Bezienswaardigheden in Marrakech

In een stad als Marrakech zijn naast de vele bijzondere winkeltjes ook leuke en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Zo zijn er een paar paleizen te bezoeken, parken te bezichtigen en is er heel veel sfeer op te snuiven. Voor wat meer geschiedenis en cultuur is er een voormalige koranschool te bezichtigen en kun je een bezoek brengen aan het naast gelegen museum van Marrakech. Wie iets meer uitdaging nodig heeft, kan zelfs een nacht doorbrengen in de woestijn. Je verblijft dan in een traditionele nomadentent. In deze stad met zijn verborgen parels wordt je telkens weer opnieuw verrast.

Korting en vermijd de wachtrijen

Wil je bezienswaardigheden in Marrakech bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je een rondleiding boeken, wil je korting op attracties of wil je andere activiteiten in Marrakech ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!

Ga naar GetYourGuide Marrakech voor alle Marrakech tickets.

Place Djemaa el Fna

Het centrale plein van Marrakech heet Djemaa el Fna. Dit plein in de oude stadswijk Medina heeft gedurende het gehele bestaan van Marrakech een belangrijke functie vervuld. Al eeuwenlang wordt hier handel gedreven en is het er eigenlijk vrijwel altijd druk. Gedurende de dag is de invulling telkens anders. In de ochtend en middag zijn er vooral sinaasappelkramen te vinden waar je verse jus d’orange kunt kopen. Kramen met noten, vijgen, dadels en andere lekkernijen en natuurlijk de slangenbezweerders, valken en aapjes. Tegen een kleine vergoeding mag je met een slang of aap op de foto. Probeer dit niet stiekem zonder betaling te doen, want ze komen het halen.

Tegen het einde van de middag verandert het plein langzaam met het opbouwen van kramen en tenten. Er worden vuurtjes aangemaakt en er ontstaat langzaam een openlucht restaurant. De lekkerste gerechten worden gemaakt en het publiek stroomt langzaam toe. Met vlotte babbels, complimenten en grapjes worden de toeristen aan tafel gelokt. De sfeer is er zoals je dat op een markt mag verwachten. Naast de eetgelegenheden vindt je grote kringen van mensen die luisteren naar een verhalenverteller of kijken naar een toneelstuk. Her en der zijn medicijnmannen te vinden die voor elke kwaal iets in huis hebben en zijn er waarzeggers te spotten. Vaak zitten zij onder een parasol om samen met hun ‘cliënt’ wat privacy te kunnen waarborgen. Ter hoogte van het postkantoor ligt de straat Rue de Bab Agnaou. Deze gezellige winkelstraat is tot ‘s avonds vrij laat open. Het en der zijn wat verkopers op straat te vinden die zo hun handel aan de man proberen te krijgen. Grappig is het om te zien, dat zodra er agenten in de buurt komen ze zo snel mogelijk alles inpakken en vertrekken. Vervolgens staan ze dan om een hoekje te loeren of ze weg zijn, waarna ze hun handel opnieuw tentoon stellen.

Musee de Marrakech

In het voormalig Dar Menebhi Paleis is het museum over Marrakech gevestigd. Het paleis op zich is het meest indrukwekkende van dit museum. De grote lamp boven het centrale middenplein is indrukwekkend te noemen. Naast de vaste collectie van munten, aardewerk, kleding en boeken zijn er regelmatig wisselende exposities te bewonderen. Het museum is samen met de naast gelegen Ben Youssef madrasa (koranschool) voor een gereduceerd tarief te bezoeken.

El Badi Palace

Bovenop de muren van dit paleis zijn altijd wel een aantal ooievaars te vinden. Maar liefst vijfentwintig jaar is er gebouwd aan dit enorm afgemeten paleis. Dan heb je wel 360 kamers, een reusachtig zwembad en prachtige binnenpleinen. In opdracht van sultan Ahmad al-Mansur werd dit paleis ergens in de zestiende eeuw vervaardigd. Vervolgens werd het redelijk leeg geplunderd door sultan Moulay Ismail. Het pronkstuk van het El Badi Paleis is de preekstoel ‘minbar’.

Ben Youssef Madrasa

Deze grootste school van Marokko werd omstreeks de veertiende eeuw opgericht om er koranlessen te kunnen geven. De overwegend kleine ruimtes werden gevuld met twee tot acht leerlingen. Rond 1960 heeft het gebouw gediend als historische site en werd het geopend voor publiek. Een paar kamertjes zijn gevuld met een tafel en schrijfgerei uit die tijd. Voor een gereduceerd tarief is deze school in combinatie met het naastgelegen Museum van Marrakech te bezoeken.

Soeks van de Medina

Direct naast het Place Djemaa el Fna liggen de beroemde soeks van Marrakech. De kleine winkeltjes liggen allen dicht tegen elkaar. Ook de straten en steegjes zijn er smal. Desalniettemin probeert men hier per fiets, brommer of met een kar er snel doorheen te gaan. Soms wordt je hiervoor gewaarschuwd, maar vaak moet je zelf goed opletten. Gelukkig zijn sommige straten in de soeks voorzien van een verbod bord voor fietsen en bromfietsers. Zo probeert men zelf hier een halt aan toe te roepen. De winkels waar afdingen voor in het leven lijkt geroepen hebben allerlei spulletjes te koop. Dit varieert van sloffen tot sloten en van tapijten tot armbandjes. Als je graag een souvenir voor thuis wilt meenemen ben je hier aan het juiste adres. Vooral de sloffen, zeepjes, kruiden, tassen en potjes doen het er erg goed.

Palais de la Bahia

Ooit behoorde het Bahiapaleis tot de grootste van Marrakech en zijn omgeving. Het werd gebouwd voor Ahmed Ibn Moussa en zijn harem. Er zijn meer dan 150 kamers te vinden die rijkelijk gedecoreerd zijn met mozaïek, marmer en houtsnijwerk. Van vloer tot plafond is alles grotendeels prachtig versierd. De haardpartijen zijn om stil van te worden. Zowel in omvang als in het uiterlijk zijn deze fenomenaal om te zien. Om het paleis is een zeer mooie tuin aangelegd en er zijn verschillende binnenpleinen te ontdekken.

Dar Si-Saïd

Dar Si-Saïd is tegenwoordig een indrukwekkende museum dat een fraai overzicht geeft over de cultuur en levensstijl van Marokko. De kamers van dit voormalige paleis zijn gevuld met juwelen, tapijten, meubels, ceremoniële jurken, cederhouten versierde deuren en heel veel kunst. Op de kleine binnenplaats tref je vooral veel deuren en kozijnen die op een zeer verfijnde manier zijn gedecoreerd. Veel van wat hier te bewonderen is, is ook in de stad op veel plaatsen terug te vinden. Zo worden tradities goed levendig gehouden.

Jardin Majorelle

Een van onze lievelingsplekjes in Marrakech is Jardin Majorelle. Deze kleurige oase werd rond 1924 ten noorden van de wijk Guéliz aangelegd onder toeziend oog van de Franse schilder Jacques Majorelle. Vandaag de dag is het een heerlijke plek voor het nuttigen van lekkere muntthee. De typische blauwe kleur creëert een soort rust zoals je dat alleen hier kunt ervaren. Dit zelfde blauw komt weer terug in de vele potten die her en der in de tuin verspreid staan. Op een bijzondere plek in de tuin staat een gedenkteken voor de in 2008 overleden couturier Yves Saint Laurent. Sinds 1980 was hij namelijk eigenaar van Jardin Majorelle. Er wordt gezegd dat zijn as ook hier verstrooid is.

Koutoubia Moskee

Het belangrijkste gebouw van Marrakech is de grote Koutoubia Moskee. Naast zijn belangrijke functie als gebedshuis is het tevens een uitstekend herkenningspunt voor de stad. De minaret is maar liefst 77 meter hoog. De kleur van de moskee komt veelvuldig in de stad Marrakech voor. Het is een typische zacht rode kleur. Binnen zijn er een aantal verschillende gebedsruimtes. Elke ochtend wordt men gewekt met een oproep vanuit de Koutoubia Moskee om te komen bidden. Gedurende de dag wordt dit enkele malen herhaald. Naast de moskee zijn stukken van pilaren te bezichtigen. Dit zijn resten van de voormalige Koutoubia Moskee. Men kwam er achter dat de richting ten opzichte van Mekka niet juist was. Toen is daarnaast de huidige moskee gebouwd. Helaas is de moskee alleen toegankelijk voor moslims.