Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Marrakech is het handig om er al het één en ander aan informatie over Marrakech op te zoeken. Zo voorkom je onaangename verrassingen zodra je in Marrakech aankomt. Hoe zit het bijvoorbeeld met gezondheid, lokale gewoontes en de douaneformaliteiten? Hoeveel tijdsverschil is er tussen Marrakech en Nederland? Mag je roken in restaurants en bars? Hoe zit het met geld en fooien? Op al dit soort praktische vragen wordt op deze pagina met Marrakech reisinformatie antwoord gegeven.

Douane & documenten

Om Marokko te bezoeken heb je een geldig paspoort nodig. Bij binnenkomst in Marokko moet je paspoort nog zes maanden geldig zijn. Voor een verblijf korter dan 3 maanden heb je geen visum nodig. Wel dien je voor aankomst in Marokko een arrival-formulier in te vullen. Bij binnenkomst en vertrek ontvang je een stempel in je paspoort. Let op: kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Je mag alcohol belastingvrij invoeren: maximaal 1 liter sterke drank of 3 liter wijn per volwassene.

Drinkwater

Het drinken van kraanwater wordt vanwege gezondheidsrisico’s afgeraden. Wie water wil drinken moet mineraalwater uit flessen nuttigen. Pas zeker ook op met ijsklontjes, want deze kunnen misschien wel van kraanwater gemaakt zijn.

Drugs

Het invoeren, bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is verboden.

Elektriciteit

In Marrakech is er sprake van 220 volt / 50 Hz wisselstroom. In vrijwel alle gevallen kunnen de stekkers van onze Nederlandse apparaten zonder enige problemen ingeplugd worden.



Feestdagen

Marrakech kent een aantal islamitische feestdagen zoals Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan heb je ook in Marrakech te maken met aangepaste openingstijden en een andere sfeer. Overdag is het dan minder druk op straat terwijl na zonsondergang het leven echt op gang komt. Restaurants en terrasjes zijn overdag veelal maar niet allemaal gesloten. Toeristen kunnen tijdens de Ramadan wel gewoon eten en drinken in Marrakech. Alcohol wordt er dan echter niet geschonken.

Een overzicht van vaste feestdagen in Marrakech:
1 januari – Nieuwjaar
1 mei – Dag van de Arbeid
23 mei – Nationale Feestdag
30 juli – Feest van de Troon
21 augustus – Verjaardag Mohammed VI
18 november – Onafhankelijkheidsdag

Fooien

Bij restaurants is een fooi van 5 tot 10% gebruikelijk. Bij een drankje rond je af naar boven. Dit geldt ook voor taxichauffeurs.

Fotograferen en filmen

Niet iedereen is er van gediend om vastgelegd te worden op foto of video. Vraag daarom eerst toestemming aan de persoon die je op de foto wilt zetten. Je zou niet de eerste zijn die met een boos persoon te maken krijgt omdat die ongewild gefotografeerd wordt. Bij straatartiesten en slangenbezweerders geldt dat fotograferen je geld kost. Zorg er daarom voor dat je wat kleingeld op zak hebt voor het geval je zulke mensen vast wilt leggen.

Militaire objecten, vliegvelden en stuwdammen mogen niet gefotografeerd worden. Pas ook op met het fotograferen van politieagenten en soldaten in uniform.

Geld

In Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. Eenmaal aangekomen in Marrakech kun je euro’s wisselen tegen dirhams of geld pinnen uit één van de geldautomaten. Let op dat je je pas tijdelijk hebt vrijgegeven voor pinnen buiten Europa. Bij steeds meer banken is het standaard niet meer mogelijk om buiten Europa geld te binnen. Je moet via telefoon of internetbankieren je pas tijdelijk deblokkeren voor geldopnames buiten Europa. Houd er ook rekening mee dat geldautomaten in Marrakech wel eens leeg zijn of storingen kunnen vertonen.

TIP: Wisselkoers berekenen en Marokkaanse dirhams bestellen

Wil je de huidige wisselkoers van de Marokkaanse dirham ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dirhams bestellen, zodat je bij aankomst in Marrakech niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bestel je Marokkaanse dirhams via internet

Marokkaanse dirhams

Internet / wifi

Het gebruik van mobiel internet via het mobiele telefoonnetwerk is over het algemeen een kostbare zaak. De prijs per MB ligt vrij hoog, waardoor surfen op je telefoon een flinke rekening op kan leveren bij terugkomst. Kijk of je provider zogenaamde voordeelbundels voor het buitenland aanbiedt. Dat kan een stuk voordelige zijn, maar pas dan wel op met de hoeveelheid data die je gebruikt. Bij een beetje gebruik van Instagram of Facebook zit je al snel door je limiet heen. Op steeds meer plekken in Marrakech kun je gebruik maken van draadloos internet via wifi. Soms moet je hiervoor betalen, steeds vaker bieden hotels en restaurants internet kosteloos aan hun gasten aan.

Kleding

Hoewel men in Marrakech door de vele toeristen echt wel wat gewend is, moet je er uit respect voor de bevolking niet te bloot bijlopen. Diepe decolletés, korte rokjes en doorschijnende kleding zijn ‘not done’ in Marokko en Marrakech. Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er verwacht dat schouders, buik en knieën bedekt zijn. Dit geldt zowel voor vrouwen als voor mannen.

Conservatieve kleding in Marrakech

Regel je tickets en tours

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Marrakech bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Marrakech.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Marrakech
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Marrakech via GetYourGuide

Taal

De officiële taal in Marrakech (en heel Marokko) is Arabisch. Daarnaast spreekt een redelijk deel van de bevolking ook Frans. Met Engels kun je je soms ook redden, maar ga er niet standaard vanuit dat iedereen Engels spreekt.

Tijdsverschil

Marokko ligt in de tijdzone UTC. Marokko kent geen zomertijd. Tijdens de winter is het in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland. Zodra bij ons de zomertijd ingaat (laatste zondag van maart) bedraagt het tijdsverschil twee uur. Dit blijft zo tot bij ons eind oktober de wintertijd weer ingaat.

Veiligheid

Marrakech is een relatief veilige vakantiebestemming zonder extreme veiligheidsrisico’s. Zoals op zoveel plekken waar veel toeristen komen moet je wel goed op je spullen letten. Op markten en straat zijn zakkenrollers actief die in de drukte gemakkelijk toe kunnen slaan. Zorg ervoor dat je je verder goed beschermt tegen de zon. Zeker in de zomer schijnt die ongenadig fel. Voldoende drinken om uitdroging te voorkomen is dan ook van belang.