Winkelen in Marrakech

Shoppen in Marrakech is een heel andere ervaring dan wat je in Europese steden gewend bent. Hier geen hypermoderne megawinkelcentra met een tien zalen tellende bioscoop en foodcourt, maar over het algemeen heerlijk authentiek winkelen. Hoewel in de nieuwe stad er sprake is van een toenemend aanbod van internationale ketens is winkelen in Marrakech vooral snuffelen in kleinere winkels en kraampjes. De verkopers vragen je vriendelijk of je in hun winkel wilt komen kijken zonder een moment opdringerig te worden zoals we dat bijvoorbeeld in Casablanca wel meegemaakt hebben.

De ontelbare hoeveelheid winkels en kramen in Marrakech zijn een bezienswaardigheid op zich. Bijna alles is er te koop. Zeker in de soeks van de Medina, die een ware labyrint vormt, is het aanbod divers. Wel zie je de producten regelmatig terug komen. Je treft er vooral tassen, sloffen, sjaals, potjes met zilveren accenten, kleurige borden, schalen, zilveren theepotten, zilveren dienbladen, bijouterieën en kleding. Maar ook verschillende ambachten zijn er terug te vinden. Je ziet er houtbewerkers, schoenmakers, leerverwerkers, slagers en kunstenaars.

Kunst kopen in Marrakech

Ten oosten van het Place Djemaa el Fna zijn wat modernere winkeltjes te vinden. Met name als je het plein via de Rue des Banques verlaat en dan aan het eind rechts afslaat. Ook de eetgelegenheden komen wat meer in de richting van wat we in Europa gewend zijn.

In de nieuwe stad met de wijken Guéliz en Hivernage is het allemaal wat moderner. De winkels zitten in betere panden en het aanbod is allemaal wat luxer. De betere merken zijn hier makkelijker te vinden dan in de Medina. Vooral het aanbod rondom het Place du 16 Novembre bij Plaza Marrakech en aan de vlakbij gelegen Rue Tarik Ben Ziad is chique te noemen.

Noten kopen op een traditionele souk

Afdingen in Marrakech

Wie de kunst van het afdingen niet kent die zal in Marrakech altijd te veel betalen. Verkopers zetten vrijwel altijd hoger in met hun prijs, waarna het spel van het onderhandelen kan beginnen. Blijf tijdens het afdingen altijd beleefd en respectvol naar de verkoper toe. Sluit de deal als je overeenkomst hebt over de prijs. Probeer een kwart tot een derde van de vraagprijs af te krijgen. Soms is de helft nog mogelijk. Het grappige van het hele spel is dat je achteraf nooit zeker bent dat je écht de beste prijs gehad hebt. Afdingen is overigens niet gebruikelijk bij ‘normale’ winkels zoals Zara.

Afdingen is normaal in Marrakech.